Spor yapanlar neden kilo alıyor? Nerede yanlış yapıyor?

Zayıflamak uğruna zamanımızın önemli bir kısmını spor yapmaya ayırıyorsunuz, ama bir türlü kilo vermeyi başaramıyorsunuz. Üstüne üstelik birde kilo alıyorsunuz. Peki, siz nerede yanlış yapıyorsunuz? Belki de sporla beraber beslenme düzeninizi de değiştirmeniz gerekiyor.

Vücuttaki yağ oranının kilodan daha önemli olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. Elli kilo civarında ideal ölçüye sahip biri olabilirsiniz ama yağ oranınız kötü ise bu sağlıklı olduğunuz anlamına gelmiyor. Esas kriter buradadır. Yani vücuttaki yağ oranınızın düşük olması gerekiyor. 

Düzenli spor yapmaya başladıktan sonra "kilom her geçen gün bir bir arttı" diyenler sekiz haftada iki kilo aldığını söyleyenler olabiliyor. Spora başlarken de zayıflamak gibi bir niyeti olmayanlar bile spor salonunda geçirdikleri her günün yağ olarak geri dön­düğünü görünce hayrete düşüyor.

Tabi dehşet içinde spor hocalarına bunun nedeni soruluyor ve aslında spor yaptığımız sırada beslenme düzenimizin de aynı oranda dikkat etmezsek vücudumuzdaki yağ-kas dengesini bozarak kilo alabileceğimiz ortaya çıkıyor.

Spora başlamadan bir buçuk saat önce ya da sonrası çok ağır yemek yememek gerekiyor. Sporu çok bilinçli yapmak gerekiyor.

Birçok insan akşam işten çıktıktan sonra spora gidiyor ve genlikle bir şey yememiş oluyor. Salonda yapılan sporun süresinin 60 dakikayı geçmemesi gerekiyor. Fakat 3 saate varan kalışlar oluyor. Akşam eve dönüş saati 21.00-22.00’ yi buluyor. Bu saatler de ağzınıza attığınız en masum yiyecek bile yağlanmak demektir. Tabii ki uyku saati de yaklaşmış oluyor, bu da yağlanmak demektir.

Birde spordan önce gelen uzun açlık dönemini göz önünde bulundurmalıyız. Öğlen 13.00-14.00 gibi yemek yemiş ve ara öğüne atlamış bir kişiden bahsediyorsak, akşamın geç saatlerine kadar bir şey yemediğini düşünebiliriz. Sonra çok fazla yiyor, işte bu da yağlanmak demektir.

İnsanlar spora gidiyoruz diye psikolojik bir rahatlık hissediyorlar. Spor öncesi ve spor sonrası çikolata, pasta ve keklerle kendilerini ödüllendirme yoluna gidiyorlar. Bu da yanlış.

Şimdi bütün bunları yan yana koyduğumuzda bu sistemde spor yapanlar genellikle kilo veremezler; tam tersine kilo alırlar... Spor bilimsel yöntemlerle yapılmalıdır.

Etiketler
Yağ Yakımı Spor ve Egzersiz Sağlıklı Yaşam Fitness